Poliagapitos piše: ↑11 Nov 2021, 05:29
Pozdrav svima. Interesuje me mišljenje članova ovog foruma u vezi sledećeg pitanja. Da li hrišćanstvo i astrologija nužno isključuju jedno drugo?
jevandjelisti.jpg
Na slici su prikazani jevanđelisti Matej, Marko, Luka i Jovan kao Anđeo (Vodolija) , Lav , Bik i Orao (Škorpija). Nije mi poznato ime autora ovog duboreza.
Draga
nas su na fakultetu astrologije učili da je astrologija nastala u 3. veku pre nove ere (dakle pre hrišćanstva) i to na grčkom ostrvu Kos, prema postojećim dokazima. Od vajkada, ko zna koliko i pre toga, ljudi su gledali u nebo i po rasporedu zvezda orijentisali su se za mnoge poslove, hoće li kiše, neće li kiše, kako će trgovina i slično....O tome imaš da pročitaš u knjizi Istorija astrologije. Čovekova vera, ma koja bila u pitanju usko je vezana sa astrologijom hteli vernici to da priznaju ili ne. "Kada su se zvezde na nebu poklopile...." Neron je pobio silnu decu. Problem astrologije je što se upravo može koristiti kao oruđe za loše stvari koliko god imala dobre strane. Crkva je ukida od 1. veka nove ere jer je ukapirala da mnogo ljudi ne dolazi u Crkvu nego se okreće ka astrolozima. Nema sumnje da je to bio dobar potez ali tako je mnogo stopiran razvoj nauke, jer je mnogo naučnika bilo među astrolozima. Astrologija je signifikovana Uranom i tu nam sve bude jasno. Uran su novine, prosperitet, naučni i tehnički pronalasci ali i bune, nagli ratovi....ne znaš šta je pametno. Međutim, ono što ja znam jeste da sam vernik, da Tvorac postoji i da to svaki dan upravo gledam kroz raspored zvezda po kojima smo mi navijeni manje ili više. Međutim, gledate i sami, mnogo reklamiranih samozvanih astrologa, neće vam reći istinu, koliko astrologija zaista može, nego gledaju samo pare da vam otmu što je najmanje loša strana astrologije. Da ne pričam o sugestijama astrologa koje mogu biti pogubne za labilne, nestabilne ili duboko emotivno povređene ljude. Zato je jaaako bitno da radite na sebi. Jako je bitno ne oslanjati se ni na koga dok niste sigurni da možete potpuno da se oslonite na sebe te da se drugi ljudi oslanjaju na vas. Sve ostalo može biti oružje protiv vas. U novije vreme jako su popularni life coacheri. Nemam apsolutno ništa protiv njih. Ima njih (izuzetno malo) jaaako dobrih koji su rođeni za to i imaju jaku potrebu da pomognu drugim ljudima. Ali, većina se reklamira modernim sredstvima, slika, prikazuje mandale, služi se nekakvim vežbama koje ne daju nikakve rezultate, "omajava" ljude, ili sekte npr koje imaju krajnji cilj otimanja nekretnina ljudima nakon njihove smrti, a sve kroz prizmu pozivanja na Boga i slično....razmislite svi o ovome što sam napisala. Najbolje je da radite sa proverenim tehnikama (čitate knjige samostalno ili odete kod psihologa ako vidite da ste upali u osećaj krize iz koje nema izlaza).
Crkva je zato, da se vratim na temu, u pravu ali donekle što se odvojila od astrologije, ali su u stvari astrologija i priroda jedno, i ona samo funkcioniše po prirodnim raspodelama stvari. Pride, kao što znamo, ne reaguje isto na različite ljude, što će znati samo dobar i pošten astrolog da kaže. Moj zaključak: ako si dobar čovek, ne smeta ništa. AKo si sebičan, egocentričan ili slab, tada nastaje problem bilo da je vera ili astrologija u pitanju